Fler behöver börja agera

Civilkurage innebär att ha mod att stå för sin mening även när det innebär en personlig risk. Till exempel om det är ett bråk på stan, griper någon in så blir det ett civilkurage. 

Jag lärde mig mer om att stå upp för sig själv och för andra att det är väldigt viktigt att man ska göra något när det känns fel, till exempel om någon får taskiga kommentarer eller blir utsatt. Då ska man agera, men om man inte vågar det kan man ta personen till sida och försöka trösta hen. jag fick även en överblick på hur samhället är idag. Jag tycker inte det är något bra. Jag har fått höra flera gånger om när människor ligger i en snödriva i -20 grader ute. Det var ingen som reagerade eller stannade. 

Vi fick se olika filmer som handlar om civilkurage. en film handlade om sociala experiment. Det var en tjej och en kille som skulle “bråka” i en hiss. Syftet med experimentet var att se hur många som skulle säga emot. det gick in och ut 53 stycken varav en reagerade. En person sa att om de inte slutar ringer hon polisen. Vi fick även höra när en gammal dam ramlade på gatan och alla runt omkring skrattade åt henne. Hon hade en socker sjukdom och fick ett anfall mitt på stan. som tur var hann hon ringa en ambulans innan hon föll ihop.

Jag tycker att det här ämnet är jätteviktigt för det beror individer och samhället. det här är ett ämne som hörs för lite. Jag tror att om civilkurage skulle höras mer skulle fler bli påverkade. fler skulle börja tänka till och agera mer. 

Om jag vill utveckla mitt eget civilkurage kan jag göra väldigt mycket. Det står mycket om civilkurage på nätet som man kan läsa om. Det finns poddar man kan lyssna på och människor som föreläser. Att bara lyssna på en föreläsning om civilkurage för en att verkligen tänka till. jag hade aldrig hört talas om civilkurage innan jag åkte till utställningen. Jag blev väldigt påverkad av den och jag blev mycket fascinerad. Om vi alla individer hade mer civilkurage så tror jag att samhället hade varit mycket bättre. Det hade inte varit lika mycket nyheter om att människor ligger på backen eller om personer som blir utsatta för något. Fler skulle få en tankeställare och agera när något känns fel. Idag så tror jag att det flesta är konflikträdda och har inte modet att våga agera. Men med mer civilkurage så kommer det att förbättras. 

Comments are closed.