Öppet Hus

Fredagsmys på Vuollerims Friskola

Eleverna hade en riktigt trevlig dag på Vuollerims friskola i fredags.
Alla var inbjudna på Öppet hus och dagen blev en riktig succé. Redovisningar, pyssel och trevligt sällskap. Det här måste vi göra om!

Dagen började med att eleverna kom till skolan och det var samling i köket. Lärarna berättade lite om deras förväntningar inför dagen och de gav eleverna i uppgift att själva ta initiativet och genomföra dagen på bästa möjliga sätt. Eleverna gjorde precis som dom blev tillsagda och började finslipa deras redovisningar och helt enkel bara ställa i ordning inför Öppet hus. Några starka och energiska elever bar ner instrumenten från övervåningen. De elever som skulle uppträda tränade förstås.

Det hördes både sång, piano, gitarr och basljud från skolans kök. Det var riktigt trevligt och nervositeten hade ännu inte nått eleverna. I vilken ordning låtarna skulle spelas planerade två representanter från skolans elevråd. De fixade även schemat för dagen och vilka elever som skulle stå i fiket.
Eleverna åt tidig lunch för att sedan kunna ställa i ordning i köket. Bord placerades på bästa sätt och torkades av. Fika ställdes fram och elever sprang omkring förvirrat och fixade i allra sista stund. Många elever blev nu riktigt nervösa och man kunde känna spänningen i luften.

När de första gästerna kom så släppte spänningen en aning. De välkomnades och deras anhöriga tog initiativet och visade dem runt. När de allra flesta gäster hade kommit så berättade läraren Anna om hur duktiga eleverna varit och vad de planerat att visa och lära ut. Några gäster blev riktigt förtjusta och andra blev nyfikna.

Viktor och Juan från den allra yngsta klassen berättade om vad de fått göra i veckan. Skjutit luftpistol, vävt på Växthuset, skulpterat med papier-maché, bakat mjukkakor, skrivit egna sångtexter och dansat. Fönsterlampor gjorda av papier-maché fanns till försäljning och även mjukkaka. På det stora hela hade alla elever haft en riktigt trevlig vecka med mycket roliga aktiviteter. Det var jätteroligt höra!
Elevrådets ordförande Camilla hänvisade sedan folkmassan till 8-9:ans klassrum där ett antal redovisningar skulle äga rum. Först ut av de nervösa eleverna var Casper som berättade en historia på engelska, sedan berättade Sofia om sin litterära epok och
sist ut var Kalle och Benjamin som berättade kort om periodiska systemet. Nervositeten försvann för alla lika fort som den uppstod och det var ett par riktigt intressanta och väl genomförda redovisningar.
Under tiden så fikade endel gäster medan andra spelade orienteringsmemory.

Spelet gick ut på att lägga ned en bricka på den bild som brickan föreställer. På brickan var sakerna ritad som på en orienteringskarta medan sakerna var verklighet på den andra brickan, eller tvärtom.
Vid ettsnåret öppnades spanskarummet där man var välkommen att pyssla. Två tjejer vid namn Sofia och Vanessa hade tagit på sig uppgiften att lära de mindre hur man gör mekaniska kort.
De  yngre gästerna hade jätteroligt och gjorde riktigt fina och vackra kort. Därefter var det musikuppvisning och fikapaus i köket. Det var roligt för eleverna att både spela och sjunga, det syntes på långt håll. Musiken är någonting som alla elever på skolan gillar och alla
har stor talang säger Jonas, vår musiklärare. Eleverna hoppas att även gästerna tyckte att det var lika roligt att lyssna som det var att spela. En kort fikapaus ägde sedan rum. Gästerna pratade med oss och varandra och vi hade det trevligt. Elevrådets ordförande berättade sedan att några elever ifrån 6-7:an även ville redovisa och att alla eleverna sedan skulle avsluta dagen med att dansa. Gästerna blev inbjudna i 6-7:ans klassrum där tre berättelser skulle berättas på engelska. Amalia började, sedan fick vi höra Vanessas berättelse och sist Amandas. Även dessa redovisningar var riktigt bra och eleverna är så duktiga. Under tiden hade några elever passat på att städa undan lite för att ha någon plats att dansa på.
Många gäster gick hem efter redovisningarna med endel stannade kvar och tittade på medan eleverna dansade. Men gästerna var varmt välkomna att dansa de med!
Efter att alla gäster gått hem fick eleverna äta upp det fika som var kvar. Mums! Sedan var det dags att städa undan. Det blev fint väldigt fort och alla gick hem med en underbar känsla.

Nu var det höstlov!

Av: Camilla, Elin och Bit