Våga stå för din åsikt

Civilkurage är om man har modet att stå för det man säger och tycker. Det handlar även om att säga ifrån när men ser någon göra fel till exempel skada någon eller vara taskig mot någon annan. Civilkurage handlar väldigt mycket om mod, risker och ansvar. Har jag modet  att står för min åsikt? Vad kan hända om jag agerar? Är det mitt ansvar att göra något?

När vi var på Norrbottens museum i Luleå lärde jag mig hur få människor som faktiskt vågar stå för vad man tycker. Hon som föreläste för oss visade två filmer. Filmerna var två olika sociala experiment. I en av filmerna så var det filmat i en hiss, experimentet gick ut på att se om någon skulle reagera om en kille tryckte ner och skadade sin flickvän. 53 personer klev in i hissen och en reagerade. I den andra filmen så testade de att lägga sig i en snödriva i Stockholm för att se om någon skulle stanna och kolla hur han mådde. Första gången låg han bredvid en gångväg. Elva personer hann gå förbi innan någon stannade och frågade hur han mådde. Andra gången så låg han i en snödriva bredvid en vanlig väg. Ingen stannade. Elva personer mitt i vintern, minusgrader och snö. Ingen som reagerar när en person ligger bredvid en väg, såvitt de vet så kan han ha blivit påkörd eller vara döende men ingen reagerar. Så ska det inte vara. Första personen som såg dem borde ha reagerat, gått fram till dem och frågar hur de mådde eller vad som helst inte bara ignorera och gå vidare.

Hon berättade även några historier från förr i tiden. En av historierna handlade om tre oskyldiga pojkar som blev misshandlade och sedan hängda av människorna i byn. En cirkus kom till byn, på cirkusen arbetade män, kvinnor och barn. En tjej och en kille hade gått till polisstationen och sagt att hon hade blivit våldtagen och han hade blivit misshandlad av några av killarna som arbetade på cirkusen. Polisen tog ändå med sig sex stycken pojkar från cirkusen tillbaka till stationen även fast de inte hade blivit identifierade av någon. Vid det här laget så har ryktet spridit sig och i tidningarna skrev de om flickan som hade blivit våldtagen och pojken som hade blivit misshandlad av killarna från cirkusen. Ett gäng med män samlades utanför stationen och bad poliserna att skicka ut pojkarna men de vägrade. Så männen slog ned dörren och fick tag i tre av pojkarna. Pojkarna blev misshandlade och sedan hängda även fast de var helt oskyldiga för varken flickan eller pojken hade några som helst tecken på att något hade hänt. När pojkarna sedan hängde där blodiga med alla människor runt sig så tog de ett kort som blev till ett vykort som faktiskt skickades runt till familj, släkt och vänner. Som om det var något helt normalt och det var varken första eller sista gången något sånt hände. Inte en enda människa sade ifrån.

En annan historia hon berättade för oss var om Adolf Hitler. I början när han prata om att allt var judarnas fel så trodde folk att han var galen men ju mer han pratade om det desto mer tänkte folk att det kanske var sant. Hon visade en till bild där några judar stod på knä och skrubbade rent gatan med en tandborste och frätande syra. Bakom dem stod ett gäng människor barn, kvinnor och män. En av judarna var en läkare. En tjej som var en av hans patienter gick förbi och såg vad som hände. Hon valde att ingripa och sade till människorna bakom judarna “Vad håller ni på med?” en av männen bakom judarna svarade “Hur vågar du?”. Men tjejen backade inte utan istället sade hon “Hur vågar du?”. Människorna bakom försvann och läkaren överlevde den gången, han dog senare. Cirka 3 miljoner judar blev ihjälgasade i koncentrationsläger av Hitler.

Jag tycker att det visar väldigt tydligt att vi behöver mer civilkurage för så ska det inte vara. Man ska inte kunna bete sig så på en allmän plats utan att någon säger ifrån och det var ju inte bara förr i tiden vi tog lagen i våra egna händer eller dömmer någon på hur den ser ut och vad andra säger om dem, utan vi gör ju fortfarande samma misstag. Men det är dags att vi lär oss och att vi aldrig gör samma misstag igen. Det är därför väldigt viktigt att man säger vad man tycker och säger emot om någon gör något som man inte gillar. För om inte jag gör det, vem ska då göra det? En av anledningarna till att människor inte agerar är risk. Det finns en risk att man kan bli skadad eller så kanske man kan förlora en kompis om man säger ifrån. Såklart det finns en risk att du blir skadad om du till exempel försöker stoppa ett bråk men samtidigt så borde man tänka på vad som kan hända om man inte gör något alls.

Om man vill utveckla sitt civilkurage så borde man börja litet. Säg ifrån nästa gång du ser någon på din skola eller arbetsplats som blir dåligt behandlad. Det finns även kurser man kan gå och övningar man kan göra om man verkligen vill träna och utveckla sitt civilkurage. Om alla i samhället skulle ha bättre civilkurage så tror jag hade vi hade haft ett mycket bättre och mer jämställt samhälle. Jag tror att vi skulle ha mycket lägre kriminell aktivitet för att fler skulle säga ifrån eller ringa polisen om något var på väg att hända.

Vi behöver verkligen mer civilkurage i samhället. Alldeles för mycket glider bara mellan fingrarna och för många väljer att titta bort istället för att göra något. 60 000 barn blir mobbade i skolan och mobbningen på arbetsplatser ökar mer och mer. Vi behöver förändring och vi behöver det helst igår. Det är allas ansvar att ändra på det och göra vårt samhälle bättre.

Social tagging: >